Effectief Communiceren

Dagelijks voert u gesprekken en menig gesprek loopt anders dan verwacht. De ontvangers interpreteren de informatie die wordt uitgezonden allemaal op een andere manier tijdens de vergadering, de stand-up, dagelijkse briefing of bij de update van de projectvoortgang. Tijdens ‘Effectief Communiceren’ leer je op een plezierige en hysterische manier welke communicatie voorkeurstijlen het team heeft en krijg je handvatten aangereikt om daar effectief gebruik van te maken.

Wat levert het op?

  • Inzicht in de verschillende communicatiestijlen van individuen in het team
  • Confrontatie en bewustwording van communicatief gedrag van jezelf en je teamgenoten
  • Het team ervaart een plezierige en leerzame beleving
  • Concrete handvatten om per direct effectievere communicatie toe te passen in de praktijk

“Door de serious game Bomkoffer en de reflectie van de specialist leerde ik dat mijn communicatiestijl niet altijd aansluit bij mijn medewerkers. Door hier bewust van te zijn en de voorkeuren van mijn collega’s hierover te horen, kan ik beter aansluiten bij hun communicatielevel, en zij op die van mij.” medewerker NHL Stenden Hogeschool.

Wat houdt het in

Onze specialist komt bij u op locatie. Met een bomkoffer stapt hij de vergaderzaal in. Het ijs is direct gebroken. De trainer introduceert zichzelf en het team zal starten met het spelen van de serious game. Lukt het het team om de bom te ontmantelen binnen de tijd?

De serious game daagt het team op een speelse manier uit om goed en strategisch samen te werken. De bom kan alleen ontmanteld worden als men elkaar vertrouwd, goed informeert, de juiste vragen stelt, geconcentreerd luistert en beslissingen durven te maken. De trainer zal dit proces observeren en het team hierop laten reflecteren, waarna de trainer handvatten zal aanreiken. Met deze nieuwe inzichten wordt het team opnieuw uitgedaagd een bom te ontmantelen. Dit proces blijft zich herhalen, totdat het team klaar is om het geleerde gedrag in de praktijk toe te passen. Er wordt afgesloten met concrete implementatie afspraken.

Resultaten

Aan het einde van de sessie zijn de deelnemers zich bewust van het verloop van het communicatieproces van het team, de communicatievoorkeuren en de wisselwerking tussen individuen tijdens de communicatie. Er is inzichtelijk gemaakt wat werkt en op welke manier er nog effectiever gecommuniceerd kan worden. Ook is voor de deelnemers duidelijk op welke manier het gewenste gedrag gerealiseerd kan worden. Uiteindelijk kijkt het team na afloop terug op een bijzondere beleving en voelt het de noodzaak om de zelf opgestelde implementatie afspraken uit te voeren in de praktijk.

Informatie

Afhankelijk van de communicatievraag en de teamgrootte wordt een passend programma samengesteld. Mail ons voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Kader

Tijdsduur effectief communiceren:

Vanaf 60 minuten

Aantal deelnemers:

1 team van 3 tot 6 personen

Competenties:

  • Communicatie
  • Leiderschap

Opties:

  • Te combineren met andere diensten
  • Ook voor stellen en duo’s
  • Arbeids- en organisatiepsycholoog
  • Systeemtherapeut

Locatie:

Op jouw locatie of bij ons in Leeuwarden