Friesland Boeit – Hoogtepunten 2018

Vandaag, maandag 31 december, alweer de laatste (werk)dag van 2018. Tijd voor lijstjes én terugblikken. Friesland Boeit ging in september haar 4de jaar in als onderneming en kan niet achterblijven met een lijstje, daarom: de Friesland Boeit – Hoogtepunten 2018 top 5.

In de eerste 2 jaar werkten oprichters Pieter, Justin en Jeffrey nog 3 dagen in de week voor andere organisaties, maar in 2018 werd daar definitief afscheid van genomen. Volledige focus op het ondernemen dus, met collega’s Thom en Jeanine is het vaste team compleet. Met het sterke netwerk van flexibele opbouwers, trainers én gamemasters, goede partners en geweldige opdrachtgevers groeit en ontwikkeld Friesland Boeit ook in 2018 door. Binnen het team van Friesland Boeit werd er – tijdens de wekelijkse donderdagmiddaglunch en onder het genot van de muziek van de top2000 – gestemd op de hoogtepunten van 2018. Een aantal geweldige momenten haalden de top vijf niet, hieronder de hoogtepunten die de top 5 wel haalden:

5. Vereeuwiging aan de oever van het van Harinxmakanaal

opening sloepenrouteHet eerste product van Friesland Boeit in 2015 was de Esch Cape, een escaperoom met vormgeving en verhaallijn gebaseerd op de Leeuwarder kunstenaar Maurits Cornelis Escher. In augustus 2017 werd het M.C.Escher Aquaduct in Leeuwarden geopend. Tijdens de opening van het aquaduct was de kubusvormige Esch Cape van 5x5x5 meter aanwezig voor de omwonenden om het spel te spelen. De vormgeving werd zo mooi gevonden dat er gevraagd werd of de vormgeving van het doek van 125m2 ook gebruikt kon worden op een betonnen bankje langs de oever van het van Harinxmakanaal in Leeuwarden. Zo geschiede, in samenwerking met Leeuwarden Vrij-baan en Koninklijke Tichelaar uit Makkum (bekend van de keramiek sinds 1572) was op een zomerse zaterdag in juni de onthulling van ‘ons’ bankje door Leeuwarder wethouders Friso Douwsma, Sjoerd Feitsma en gedeputeerde Sietske Poepjes (foto).

4. Update analysemodel & bevindingen over winnende teams

In 2015 bouwden we als pas afgestudeerden een verplaatsbare escaperoom om daarmee langs festivals te gaan, we waren als Leeuwarden-Friesland immers verkozen tot Europees Culturele Hoofdstad van 2018. We hadden in gedachte om gedrag te gaan observeren in escaperooms en mensen via confrontatie bewust te maken van hun gedrag om ze zo verder te helpen in hun eigen ontwikkeling. Die gedachte konden we alleen bevestigd zien door te onderzoeken door te doen. Al snel werd onze hypothese bevestigd, maar nu moest het observeren nog theoretisch onderbouwd worden, betrouwbaar en valide zijn, objectief / zonder oordeel. Aan de hand van de VIA regeling van SNN werd het proces versneld. In samenwerking met onderzoekers van NHL Stenden en psychologen van Maarsingh en van Steijn bouwden we aan het analysemodel. In 2018 is deze geupdate tot een universeel, theoretisch analysemodel welke 48 variabelen meet op de competenties samenwerken, communicatie en leiderschap. De ruwe data wordt automatisch omgezet tot teamrapportages. Ook werden de eerste bevindingen over winnende teams gedeeld en gepubliceerd in tijdschrift positieve psychologie (foto).

3. Ontwikkeling serious games in opdracht

In 2018 hadden we ervaring met het ontwikkelen van spel, maar ook de theoretische kennis en producten. Dit bleek een gouden combinatie. Naast onze eigen serious games ontwikkelden we dit jaar ook in opdracht van een ziekenhuis, zakelijke dienstverleners en een kennisinstelling serious games met thema’s zoals Cybersafety, Ambulante Gezinsbehandeling en selectie van medewerkers. Als overtreffende trap bouwden we mee aan de TEC Campus van VodafoneZiggo in Amsterdam waar we eerst via field- en desk research de competenties van monteurs in beeld brachten, waarna we verhaal en spel ontwikkelden. De TEC Campus game werd uiteindelijk opgeleverd met DOUC technieken, IoT toepassingen én special effects.

2. Sympoisum Serious Gaming & HR

Leeuwarden City of Serious Gaming? Met verschillende (prijswinnende) serious gaming bedrijven, een master én een lectoraat serious gaming in Leeuwarden kon het niet uitblijven: een symposium om kennis, ervaringen en contacten met elkaar te delen. In samenwerking met NHL Stenden hogeschool, Jamzone en Noorderlink organiseerden we het eerste symposium (explore) Serious Gaming & HR. Met verschillende locaties, een playground, expert lezingen en 140 betalende bezoekers een geweldige editie die in 2019 zeker opgevolgd gaat worden!

1. Nieuwe locatie

In de zomer zijn we verhuisd van de Turfmarkt naar de Grote Kerkstraat 22a. Een geweldige plek in het centrum van Leeuwarden met een eigen kantoor, serious game ‘Maria’s Dream’ én trainingsruimtes. Daarnaast ook zéér gunstig naast het Huis Dat Met Je Hersenen Speelt en onder de slimme en kundige arbeid en organisatie psychologen van Maarsingh en van Steijn.

Graag tot ziens in 2019!