Onderzoek – Emoties zijn besmettelijk
Organisaties zijn voortdurend in beweging en veranderen constant. Om bij te blijven in deze constant veranderende omgeving moeten teams zich blijven aanpassen. Friesland Boeit analyseert teams en doet onderzoek naar ‘winnende teams’. Wekelijks delen we significante- én opvallende succes- en faalfactoren van winnende teams. “Ons Big Hairy Audacious Goal is om binnen 5 jaar winnende teams te kunnen voorspellen” aldus onderzoeker Thom van der Meer.
Emoties zijn besmettelijk
Emoties zijn besmettelijk. Het heeft niet alleen effect op jezelf maar ook op je omgeving. Maar hoe steek je elkaar aan? Kunnen we deze kennis ook gebruiken om elkaar te versterken? En zorgen positieve emoties ook voor een positiever eindresultaat?
Emoties zijn net zo besmettelijk als een virus. Elke keer wanneer je in contact staat met een ander beginnen de mechanismen van emotionele besmetting te draaien (Goleman, 2013). Met je emoties steek je dus de mensen om je heen aan. Op deze manier creëer je een verbondenheid met je omgeving (Goleman, 2013).
Een vorm van deze besmetting zien we ook in de escaperoom. We zien bijvoorbeeld in de escaperoom dat iemand zegt: “We hebben nog maar vijf minuten, we gaan het niet halen!” Dit slaat het enthousiasme dood en op deze manier wordt het team dus negatief besmet. Een andere deelnemer reageert: “Jawel, kom op. Nog even er tegenaan!” Dat is positiever en motiveert de groep op een positieve manier.
Positieve emoties leiden tot betere prestaties, betere prestaties leiden tot positieve emoties!
Maar wat zegt dit in verhouding tot het al dan niet ontsnappen. Dankzij ons analysemodel hebben we een mooie database opgebouwd met variabelen. Eén van deze variabelen die door ons gezien wordt als positieve emoties is beleving. Beleving lijkt gekoppeld te zijn aan het commitment dat een persoon of team met de situatie heeft. Alles wat in de escaperoom gebeurt, lijkt hierdoor een sterk gevoel van emoties op te roepen. Teams met een hoge beleving zijn vaak erg enthousiast en uitbundig. Dit zien we in het spel terug dat teamleden bijvoorbeeld van opwinding springen, lachen en hun blijdschap tonen met elkaar, maar ook hevig balen wanneer iets even niet lukt. Al deze uitingen zorgen ervoor dat het team meer verbonden raakt met elkaar.
Wat opvalt is dat succesvolle teams in de escaperoom, de teams die ontsnappen, significant hoger scoren op successen vieren (zie eerdere artikel) en op beleving dan niet succesvolle teams. Daarnaast blijkt ook dat hoe hoger de teams scoren op deze componenten, hoe beter de teamprestatie is. Dit komt voornamelijk doorat positieve emoties ervoor zorgen dat ons aandachtsveld verbreed wordt en onder andere het probleemoplossend vermogen verhoogd wordt (Frederickson, 2001). Onze bevindingen sluiten hier volledig op aan. Teams die hoger scoren op positieve emoties leveren over het algemeen betere prestaties. Maar het behalen van prestaties leidt vervolgens ook weer tot positieve emoties als trots, dankbaarheid en vreugde. Je komt dus in een positieve spiraal terecht!
Besmet jij anderen met je positieve emoties? Tip: uit je positieve emoties, zodat je anderen aansteekt!